Legea care plafonează dobânzile la creditele de consum IFN a intrat în vigoare luni, 11 noiembrie 2024.
"Dobânda anuală efectivă pentru creditele ipotecare de la IFN-uri nu poate depăşi 8% dobânda BNR, iar la creditele de consum limita este de 27% peste BNR. Există şi excepţii; de exemplu, pentru creditele de consum mici până în 5.000 lei dobânda zilnică poate fi de până în 1%, pentru sumele între 5.000 şi 10.000 DAE nu poate depăşi 0,8% pe zi, iar între 10.000 şi 25.000 de lei credit, DAE nu poate depăşi 0,6% pe zi", a spuns Irina Chiţu la Radio România Actualități.
De asemenea, valoarea totală plătită de un consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului.
Noile prevederi vor fi aplicate inclusiv împrumuturilor aflate în derulare.
Acest lucru se poate face la cererea consumatorului, pe cale amiabilă, sau pe cale judecătorească şi numai dacă întârzierile la plată sunt de cel mult 60 de zile.
"În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să transmită în scris, în termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare", stipulează actul normativ.
În caz de refuz explicit al cererii de revizuire amiabilă a contractului sau în caz de întârziere cu mai mult de 45 de zile a răspunsului la o astfel de cerere, consumatorul va putea solicita instanţei competente adaptarea judiciară a contractului.
Legea nu se aplică creditelor bancare sau celor încheiate între persoanele fizice, ci numai celor încheiate cu IFN-uri.