Proprietarii și dezvoltarii au scos la vânzare în 2024 cu 30% mai puține locuințe decât în 2023.
Numărul locuinţelor date în folosinţă în România în primele nouă luni ale anului 2024 a fost de aproximativ 42.000, în scădere cu peste 7.600 de unităţi locative faţă de aceeaşi perioadă din 2023, arată datele Institutului Național de Statistică.
Pe lângă reducerea ofertei, mai ales în marile orașe, 2024 a adus și o creștere a prețurilor locuințelor, ceea ce a făcut ca mulți cumpărători să se îndrepte către zonele de la periferie, unde există în continuare stocuri de locuințe, iar prețurile se mențin accesibile.
Deşi cererea s-a menţinut în 2024, oferta a continuat să scadă atât pe segmentul vânzărilor, cât şi pe cel al închirierilor, iar noi recorduri au fost înregistrate la nivelul preţurilor în marile oraşe din ţară.
Începutul anului 2024 a fost marcat de creşterea TVA-ului pentru locuinţele cu preţuri mai mari de 120.000 de euro, dar românii s-au adaptat rapid la noua realitate a pieţei.
Unele bănci au venit cu dobânzi fixe la credite, iar cea mai bună ofertă din piaţă a ajuns de la 5,75% la doar 4,9% în prezent.
În acest context, până la finele lunii octombrie 2024, au fost acordate, la nivel naţional, credite ipotecare în valoare de 40 de miliarde de lei, dublul sumei înregistrate în 2023, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.
Piața imobiliară este însă într-o dimanică continuă, fiind influențată de situația ecconomică, dar și de cea politică.
"Piaţa rezidenţială se află însă într-un echilibru delicat pentru că, deşi cererea a rămas ridicată pe tot parcursul anului, susţinută de o relativă stabilitate economică, aceasta rămâne extrem de sensibilă la climatul socio-politic", este de părere Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro.
Locuințele s-au scumpit cu 13% în 2024
Prețurile locuințelor au crescut într-un ritm mai alert decât în 2023.
Cele mai mari scumpiri au apărut în Braşov, dar cele mai scumpe cartiere pot fi găsite în Bucureşti şi Cluj-Napoca.
Preţul mediu solicitat la nivel naţional de proprietari şi dezvoltatori a fost în ianuarie 2024 de 1.510 euro/mp util.
În decembrie 2024 se depăşise deja pragul de 1.700 euro/mp util.
S-a putut observa, astfel, un avans cu 13% în mai puţin de un an, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.
Majorările au fost atenuate de salariile mai bune obţinute de români în 2024.
În ianuarie, câştigul salarial mediu net era la nivel naţional de 4.859 de lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Până în octombrie 2024, acesta a crescut cu aproape 9% până la 5.268 de lei.
2025 - incertitudini și îngrijorări
În contextul noilor schimbări politice și cu modificări esențiale în politica fiscală, anul 2025 se anunță unul al incertitudinilor pe piața imobiliară.
Politica fiscală va suferi cu siguranţă nişte modificări, având în vedere nivelul deficitului bugetar.
"Inflaţia a depăşit deja proiecţiile anterioare, iar în contextul unor creşteri de taxe, chiar şi mai puţin agresive, ea poate să ameninţe evoluţia dobânzilor anul viitor. Instabilitatea politică a pus presiune pe lichiditatea din piaţă, pe finanţarea deficitului, pe bursă, dar şi pe cursul valutar, forţând BNR să intervină, şi nu vom şti, cel puţin până la primăvară, dacă am depăşit aceste probleme sau din contra ele vor reveni", a explicat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Există și câteva lucruri pozitive:
- IRCC va scădea din ianuarie la 5,66% (aferent trimestrului III) ca efect al reducerii dobânzii cheie de către BNR în vară;
- UE a confirmat că ne va acorda 7 ani în loc de 4 să revenim în ţintele de deficit bugetar, ceea ce reduce din necesitatea unor politici fiscale foarte agresive;
- intrarea României pe deplin în Schengen, cu un efect potenţial pozitiv asupra PIB, iar BCE a redus recent dobânda cheie pentru a patra oară anul acesta, ceea ce oferă un context favorabil la nivel regional.
Cert este că dacă oferta de locuințe este în scădere, iar diferența dintre cerere și ofertă va continua să crească, aceste lucruri vor pune presiune pe prețuri, care, cel mai probabil, vor crește în continuare.
Peste acest dezechilibru dintre cerere și ofertă mai vine și presiunea dată de costurile de construcție, care continuă să crească și ele.
Și pe piața chiriilor sunt așteptate creșteri de prețuri în 2025.