Numărul locuinţelor date în folosinţă în România în primele nouă luni ale anului a fost de aproximativ 42.000, în scădere cu peste 7.600 de unităţi locative faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.
Cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, în timp ce în funcţie de finanţare a scăzut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private, cât şi al celor din fonduri publice.
Scăderea numărului de locuinţe a fost consemnată şi la nivelul trimestrului al treilea, când au fost date în folosinţă aproximativ 16.000 de unităţi, mai puţine cu 1.500 faţă de anul trecut.
Bucureștiul și Ilfov, pe primul loc la scăderea numărului de locuințe
Datele INS relevă faptul că, până la finele lunii iunie a acestui an, ca distribuţie în profil regional, s-a înregistrat o scădere a numărului de locuinţe finalizate, în toate regiunile de dezvoltare:
- Bucureşti - Ilfov (-2.193 de locuinţe)
- Sud-Est (-1,494)
- Centru (-926)
- Nord-Est (-779)
- Sud-Muntenia (-370)
- Vest (-222)
- Sud-Vest Oltenia (-106)
- Nord-Vest (-51)
Pe de altă parte, la nivelul celui de-al doilea trimestru din acest, au fost consemnate creşteri ale numărului de locuinţe terminate în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (+97).
Lipsa de locuințe duce la creșterea prețurilor
Cumpărătorii care vor să achiziționeze o locuinţă înainte de Crăciun şi să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum preţuri cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a unui portal de specialitate.
Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
În România preţul mediu solicitat pentru apartamente a ajuns la nivelul de 1.000 de euro/mp util la sfârşitul lui 2017.
Astfel, în doar 7 ani apartamentele s-au scumpit cu 70%.