Specialiștii din imobiliare susțin că oamenii încep să se gândească la amânarea cumpărării unei locuințe, iar reprezentanții unor agenții declară că scade interesul pentru achiziționarea unei locuințe.
În luna noiembrie 2024, interesul pentru cumpărarea de apartamente crescuse cu 3% comparativ cu luna similară a anului trecut, dar incertitudinile politice prin care trece acum România scad apetitul oamenilor pentru achiziționarea unei locuințe.
Potrivit estimărilor celor din piața imobiliară, solicitările pentru cumpărarea ori vânzarea unei locuințe au scăzut imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale.
"Am văzut imediat după primul tur al prezidențialelor o scădere abruptă în piață cu 20% a interesului. De asemenea, dacă vom avea instabilitate guvernamentală, ne așteptăm la și o instabilitate a pieței imobiliare, pentru că ceea ce se întâmplă, lipsa încrederii pe care oamenii o au în viața de zi cu zi se transformă în a fi reținut să facă investiții mari pentru viața lor cotidiană", a spus Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro, la postul de televiziune PROTV.
Pericol de recesiune în 2025
Antreprenorii atrag atenţia asupra pericolului unei recesiuni economice în cea de-a doua parte a anului 2025.
Ei îi recomandă viitorului guvern să evite măsurile de împovărare excesivă a mediului de afaceri, în încercarea de a reduce deficitul bugetar.
Preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, Cristina Chiriac, a precizat că, dacă se doreşte evitarea riscului de recesiune pentru a doua jumătate a anului viitor, ar trebui ca măsurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar excesiv să nu crească şi mai mult povara asupra mediului privat.
Trebuie să reducem cheltuielile publice, în special cele din zona celor neproductive. Trebuie să creştem eficienţa colectării veniturilor fiscale şi să evităm supraîncărcarea fiscală asupra mediului de afaceri, a spus Cristina Chiriac, pentru Radio România Actualități.
Antreprenorii fac apel la clasa politică să utilizeze expertiza din mediul de afaceri şi să adopte măsurile ce vizează funcţionarea economiei numai după consultări reale, cu toate părţile interesate.
Românii care vor să se mute în casă nouă de sărbători plătesc mai mult
Cumpărătorii care vor să achiziționeze o locuinţă înainte de Crăciun şi să înceapă anul în casă nouă trebuie să achite acum preţuri cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize a unui portal de specialitate.
Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a depăşit, pentru prima oară, pragul de 1.700 euro/mp util, conform Indicelui Imobiliare.ro.
În România preţul mediu solicitat pentru apartamente a ajuns la nivelul de 1.000 de euro/mp util la sfârşitul lui 2017.
Astfel, în doar 7 ani apartamentele s-au scumpit cu 70%.